Levanger - 74 01 98 90
Stjørdal - 74 82 61 40

Prolaps i korsryggen

Prolaps i korsryggen

Skiveprolaps er en konsekvens av degenerative (slitasje) endringer i det ytre laget av mellomvirvelskiven.

Skiveprolaps er en konsekvens av degenerative (slitasje) endringer i det ytre laget av mellomvirvelskiven. Dette laget kalles Annulus Fibrosus (AN) og er ansvarlig for å holde kjernematerialet i skiven på plass. I takt med at AN brytes ned, øker risikoen for skiveprolaps. Som regel vil dette oppstå på baksiden av skiven, da AN har tynnere struktur i dette området. Problemet er at dette er et område hvor nerverøttene ligger ekponert. Nerverøttene kan derfor bli irriterte og produsere smerter på grunn av direkte press mot nerven, eller på grunn av betennelsesprosesser i skiven.

Individuelt tilrettelagt behandling er viktig fordi alle prolapspasienter er forskjellige. I en vitenskapelig klinisk tilnærming, kan behandler velge mellom flere verktøy avhengig av pasientens unike problemstilling. Vi vet i dag at pasienter med kurveavvik i korsryggen er mer utsatt for feilbelastning
og korsryggsmerter. For mange av disse pasientene er spesifikk traksjons-rehabilitering viktig, ikke bare for å bedre en symptomatisk tilstand, men for å normalisere korsryggkurven og dermed avlaste skivene.

Korsryggsmerter rammer 65-85% av verdens befolkning, og er den største årsaken til uførhet. Det er derfor viktig å opprettholde best mulig skiveintegritet i alle faser av livet. Ved Kiro1 klinikkene vil vi derfor alltid vurdere forebyggende tiltak, i tillegg til behandling, for å sikre rygghelsen til våre pasienter.

Referanse: El Melhat, A.M.; Youssef, A.S.A.; Zebdawi, M.R.; Hafez, M.A.; Khalil, L.H.; Harrison, D.E. Non-Surgical Approaches to the Management of Lumbar Disc Herniation Associated with Radiculopathy: A Narrative Review. J. Clin. Med. 2024, 13, 974.